BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, 15 October 2009

~In tHe nAme Of ALLAH, the Most gRAciOus And The mOsT mERcIFuL~


..Peringatan utk penulis dan pembaca yang dirahmati Allah..~insya Allah~
Bila ada yang mengganggu, mintalah perlindungan dari yang Maha Melindungi..


.: ReNuNgAn BeRsAmA :.


Daripada Abu Hurairah r.a., Nabi s.a.w. bersabda : " Tidak ada sesuatu yang lebih mulia di sisi Allah Ta'ala melainkan doa."


Daripada Zaid Bin Argam r.a., Nabi s.a.w. bersabda : "Ya Allah, daku mohon berlindung dengan Engkau daripada ilmu yang tidak bermanfaat, hati yang tidak khusyuk, nafsu yang tidak kenyang, dn doa yang tidak mustajab ."


Daripada Abu Hurairah r.a., Nabi s.a.w. bersabda : " Tidak ada doa daripada seorang hamba yang lebih afdal daripada doa ini ; Ya Allah, sesungguhnya aku memohon daripada Engkau kesejahteraan di dunia dan di akhirat."


Daripada Abdullah Bin Abbas, sesungguhnya Nabi s.a.w. berkata ketika menghadapi kesusahan, : "Tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah Yang Maha Agung dan Maha Penyabar, Tiada Tuhan yang disembah melainkan Tuhan yang menguasai Arasy yang Agung, tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah, Tuhan langit dan bumi serta arasy yang mulia."


Daripada Anas bin Malik r.a., sabda Rasulullah s.a.w. : "Ya Allah, tiada kemudahan melainkan apa yang Engkau menjadikannya mudah. Engkau mnjadikan sesuatu kepayahan menjadi mudah apabila Engkau kehendai ia mudah."


Daripada Abu Hurairah r.a., Nabi s.a.w. bersabda ,: " Bukankah dunia itu dilaknati. Apa yang ad padanya dilaknati melainkan zikrullah dan apa yang berkaitan dengannya ; dan orang yang berilmu atau orang yang menuntut ilmu ."


~ MAHA SUCI ALLAH ..~


Minggu ni minggu terakhir daku 'bersenang lenang'. mnggu terakhir cuti..
daku manfaatkan dgn meninjau ke blog rakan2.. hurrmm.. rata2 sedang menghadapi ujian Allah apabila ada segelintirnya bercerita tentang airmata . baik perempuan mahupun lelaki.. jadi, daku selitkan hadis2 di atas dengan harapan kalian bangkit semula dan kuatkan semangat hadapi dugaan hidup kalian.. percayalah, di sebalik ujian, pasti ada hikmah besar yang tersembunyi..
dengan ujian, baru daku kenal siapa diri daku, apa sebenarnya yang daku mahukan dalam hidup ini, dan apa yang sepatutnya daku laksanakan sebagai seorang hambaNya..


Dunia hanyalah sementara, akhirat jua yang kekal abadi. jangan guna istilah, 'sebab dunia sementaralah, kita enjoy puas2, kita buat apa yang kita nak buat.' kalau mcm tu, apa bekalan kita utk bertemu dengan yang Maha Memberi?? tepuk dada, tanyalah iman..


Daku bukan insan sempurna, bukan insan yang tidak pernah berbuat dosa. namun daku terpanggil utk menulis catatan ini bila pernah merasa dengan ujian hiduplah, daku makin terasa Dia lah yang Maha Berkuasa atas segalanya..


~ sALam sAyaNg ~


p/s : buat teman2 yang sedang diuji, bersabarlah.. satu hari, Kalian pasti akan bersyukur dengan ujian itu. Moga hati kita semua tetap denganNYA.

6 comments:

arnamee said...

Salam syg..

semoga semua yg diuji sentiasa tabah , doa utk kamu juga. senyum selalu. nak hbis cuti dah ea? alolo.

pepun, bawa doa bersama- okke, okke, anem ingat tue:)

ZARA 札拉 said...

Salam sayang~

Ahh, terima kasih atas nasihat yang kamu paparkan dan kongsi bersama~

Daku banyak belajar juga~

Jaga diri Iz sayang~

=)

Uruchimaru @ kf said...

terima kasih utk n3 nie..saye copy paste dgn izin..ea =p

CIK IZ'S said...

to anem..
yeah..moga ada ganjaran di sebalik kesabaran..
smileee.. :)

CIK IZ'S said...

to zara..
nasihat untuk diri sndiri juga, same2lah kita perbaiki mane yang kurang..
moga ceria selalu.. :)

CIK IZ'S said...

to kf..
sila la copy, ilmu Allah sememangnye untuk di kongsi..
salam ukwah.. :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin