BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, 9 November 2009

..terasa jauh...


~Bismillahi awwalul akhir ~

.. salam semua..

Tajuk entry kali ni mcm sedang mengharungi detik perpisahan la pulak..hihi
padahal, daku cuma nak kongsi ape yg dah daku lalui semlm dan kelmarin..

Camni..
Seperti biasa, sabtu dan ahadku adalah di kolej..
kalau sebelum ni, daku akan drive sndiri @ tumpang kete kawan tapi mnggu ni entah kenapa hati tu teringin sgt nak naik pengangkutan awam..

memandangkan kelas pagi sabtu ditunda dan bermula pukul 2 ptg, jd daku xla rasa kelam kabut mcm kelas pkul 8 pagi.. kwn2 yg seangkatan dari cni pegi ( naik kete) awal coz dorg punya clas seawal 8 pagi..

Jumaatnya daku dah letak cantik je beg baju daku dlm kete kak fiza.. hihi..
sebabnya mcm malas la pulak nak angkut beg tu naik komuter nnti.. mekaseh kak fiza :p

Daku keluar rumah lebih kurang pkul 9.15 pagi.. daku mintak tolong kakak ipar daku hantar ke stesen bas je.. saje nak naik bas sbelum naik komuter..xla lame sngt tunggu bas.. dalam pkul 9.45 daku naik bas menuju ke stesen komuter kat sungai buloh.. lebih kurang 40 minit jugak la ( klu naik kete dah sampai Dengkil tau.. :p)

Dlm bas xde ape yg menarik cuma terpandang pada seorg ibu yg erat pimpin tngn dua org anaknya.. terharu tgok kasihnye ibu tu.. moga anak2 nya akan membalas jasanya..

Daku dah agak, klu sbtu ahad sure train akan sarat.. so, daku malas nak berebut, daku tunggu je pntu train mane yang agak lengang..

Alhamdulillah, xsmpai 15 mnit daku dah ada dlm train.. memula xdpt tmpat duduk, melilau gak mata ni kot2 ada tmpat kosong.. tapi, jgn haraplah sbelum smpai stesen KL nak dpt duduk.. daku berdiri dgn dikelilingi budak2 skola kot.. bukan sngaja nak dgr ape dorg borak, dah dorg borak dpan daku, so, daku dptlah simpulkan bhwa dorg2 tu nak ke midvalley.. ade yg nak tgok wyg, ade yg nk g shopping.. agak boring dgn hnya melihat pemandangn di luar, daku on kan radio kat phone.. klu ada kwn, leh gak borak2, tap ada gak sorg dua bdk2 pmpuan tu snyum ngn daku.. tapi dorg lebih rancak berborak sesama sendiri, so daku ambik kputusan berdiri elok2 kat ctu :p

xsalah tekaan daku, lepas je stesen mid, daku dpt tmpat duduk.. alhmdulillah..
.....akhirnya... hihi..
Daku tarik nafas lega sebab kaki dah lenguh sebenarnya.. tgok kat map tu, ada lebih kurang 10 lagi stesen daku kena tempuh.. kalau naik kete, sejam stgah daku dah boleh smpai campus, tp hari tu daku ambik masa 2 jam lebih utk smpai ke sane..hihi.. saje.. padan muka daku..

Sementara nk tnggu smpai destinasi, daku bukak 'Langit Ilahi'.. dialah teman daku skrg ni.. ke mana je daku akan bwk.. daku tenang bersamanya :-)

Daku turun kat stesen Nilai sebab nak jumpa sabrina sebelum g kelas.. dah lama x jumpa dia..
so, dia jemput daku kat situ.. tgahari tu dia blnje daku mkn.. (sebab daku tetamu dia kot hehe.. )dia msk nasi kat umah sewa dia and kitorg mkn kat umah je, bukan dok kat kdai.. mekaseh sab!

Sbelum pkul 2, dia hantar daku ke campus..alhmdulillah, akhirnya smpai gak daku walaupun mkn masa lebih 2 kali ganda dari drive sndiri.. :p



_______~~~~HARI AHAD~~~~________


Daku habis class pukul 12.30.. pkul 1 lebih ckit, daku gerak ke stesen train utk balik umah..


Agak sunyi coz x ramai org kuar time tghari buta cmni.. daku tawakal je w'pun ada 5,6 org mcm dari negara asing jer dok jeling2.. daku wat xtau je tapi dlm hati doa 'cepatlah ckit train ni'..

Train smpai je daku cepat2 jln masuk dlm train.. hiss....still x dpt tmpat duduk, xpe,x ramai sgt org, smpai stesen ukm rasanya daku dah dpt duduk.. kira xla lame daku berdiri..

Dlm train tu adala sorg mamat india ni dok pasang lagu dia kuat2.. org keliling dah tgok2 kat dia, dia boleh wat derkk je, siap ikut nyanyi lagi.. haish, ikutkan hati nak je daku tegur, tapi, badan dia besar k.. skali dia tempeleng mau terduduk daku.. daku juz mintak dlm hati, moga dia perasan yg situasi dia tu x brape disenangi @ daku mintak moga2 dia turun cepat ckit.. hehe..
alhmdulillah, dia turun kat KL. so dptlah daku duduk dgn aman dlm train tu.. daku yakin org lain pun rasa apa yg daku rasa :p
~sorry ye mamat india ~hihi..

Sampai sg. buloh daku dok tunggu bas plak.. pakcik2 teksi tu dok panggil2 soh naik teksi dorg.. mintak maap la pakcik, daku nak naik bas.. hihi..
Dlm bas nak sampai ke umah tu daku agak mengantuk coz ye la, dah ptg, agak penat, cuaca pon agak panas.. nyaris daku terlentok kat penumpang yg dok sebelah daku tu.. hehe.. sesekali merenung luar jendela melihat keindahan percuma yang dianugerahkan oleh Ilahi..

Seronok gak klau buat bnda2 yg jarang2 kita buat.. bukan bnda salah pun.. juz nak merasa penantian tnggu bas, tngok gelagat manusia kat dlm train.. kdg2 terhibur gak..


~ Luar jendela.. tidak ada yang lebih bernilai daripada nikmat kurniaan Ilahi ~

Alhamdulillah, daku smpai rumah betul2 time azan asar selesai berkumandang..
Teringat pesan kawan mintak tlong carikan buku ilmiah sbagai cenderahati, daku pun tergerak nak cari petang tu juga.. yela, kalau hari isnin smpai jumaat dah cbuk bekerja, so daku pun capai kunci kete terus drive ke rawang.. tu je kedai buku paling dekat.. dlm 30 minit dari rumah.. kalau nak g shah alam lagi jauh..

Kedai tu memang best..nampak je kecik tapi kat dlmnye mcm2 buku ada.. rambang gak mata nak memilih.. semua cam berkenan di hati hihi..

Lame jugak daku kat ctu, ye la, nak bg org, kenalah cari yg terbaik :p agak2 dah berpuas hati ngn tajuk n sipnopsis buku, daku capai 3 buah buku.. utk daku mesti ada.. hihi..

Rasa mcm nak rehatkan fikiran hari tu, daku singgah satu tasik yg ada kat dkat2 ctu..
ye la, pagi dok masuk kelas start dari pkul 8, smpai 10 then smbung lg smpai pkul12.30.. pastu naik train n bas tgahari buta, fuhhh...first time daku sorg2 dlm perjlnn yg agak jauh tu.. mcm rasa balik kg pun ada.. kalian maybe ada yang dah biasa.. daku dok ngn family so x merasa la merantau jauh2.. ehh, xsedih pon k..juz bgtau yg daku seronok hari ni... hehe..

xla lame mane daku singgah kat tasik tu, cuma agak tenang berpeluang tgok beberapa kumpulan fmily menghabiskan masa kat situ. ada yg jogging, ada yg memancing, ada yang dok bersantai... dan paling menarik, daku dpt lihat matahari terbenam.. cantikk...
ni adala beberapa gambar yg sempat daku snap..



~ subhanallah ~






~ tenang ~






~ langit Ilahi :) ~

~ ruang waktu ~

Dan hari tu, daku puas menghabiskan waktu seharian.. walaupun sendirian, daku rasa umpama ada yang menemani.. dan sesungguhnya DIA lah yang Maha Menemani.. syukran ya rabbi kerana ketenangan ini..

Daku tdo awal mlm tu dgn harapan masih ada sinar untuk hari esok agar daku benar2 dapat menggapai apa yang daku impikan..

~ salam ukhwah ~

Daaa.... ('',)

p/s : lame x membebel kat cni, ni pun curi2 masa utk singgah.. hope masih ada yg sudi berkongsi pndapat dan ilmu Ilahi :)

2 comments:

anak laut said...

salam....

best baca entri ni..'mamat india ni patut kena tegur.."..kalau saya akan tegur..kena hormat la sikit orang lain.


p/s: cantik pics tu.. ambil kat mana tu?

maiyah said...

kebesaran Allah tiada tandingannya

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin