BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, 15 December 2009

sape kata orang tak boleh berubah..?? kalau DIA kata 'kunfayakun' , xde yg dapat halang kan..

~ bismillahi awwalul akhir ~
~ salam semua ~


waahh..agak panjang tajuk entry kali nih.. nape cik iz? kehidupan agak emo semenjak dua menjak ni..


keh..keh.. xde la.. cuti ni mcm lambat sgt nak habis.. xtau dah nak isi ngn ape.. garam,gula, bebola ikan, kiub pati ayam sumeee dah tarok.. still x abis2 gak cuti ni..~ngeee~
ape yg cik iz merepek ni. haish!
yang sebenarnya cik iz dok fikir tentang persepsi seseorang yang cik iz jumpe ni..
cik iz cam x setuju ngn persepsi dia tapi cik iz leh ckp, 'terpulang la, pendapat masing2'.


Memangla zaman sekarang ni jauh beza ngan zaman Rasulullah s.a.w dulu.. kalau dulu, wanita bertudung sgtla disegani dan 90% confirm akhlaknya mulia. Zaman sekarang bukan mcm tu dah.. kadang-kadang perempuan yang tak bertudung tu lagi mulia hatinya dari yang bertudung. Tapi jgnlah tuduh semua perempuan bertudung tu punya hati busuk maaa... cian kat dorang.. at least dorang still menunjukkan ciri2 seorang muslimah. ada beza dengan agama lain kan.. jgnlah kerana nila setitik, rosak susu sebelanga.. haaa..kan dah keluar pantun.. :p tapi siyes, kalau persepsi cmni ada pada semua orang, xde orang hormatkan perempuan bertudung and akhirnya tudung hnya sekadar hiasan yang cm nak xnak je letak kat kpale.. camne???


Orang yang berilmu tu dipandang tinggi. Betul tu. tapi perlu ke kita tindas or pandang rendah pada dorang yang skola takat skola rendah or SPM je tu? perlu ke kita bg layanan buruk kalo dorang mintak pendapat..? hurmm...kalau nak kata orang orang berilmu tu perfect, nape ada keluar berita 'seorang pensyarah jadikan student dia pompuan simpanan' atau, 'seorang guru wat tak senonoh kat anak murid yg umur baru 8 tahun'. pensyarah, guru - bukan orang-orang berilmu ke tu?? kadang-kadang orang yang blaja takat skola rendah tu yang lagi 'perfect' jadi orang!



Dalam soal pilih pasangan memang kita ada hak untuk memilih. tapi xla sampai kita buat cam nak makan buah mangga yang kita ambik time dia mengkal (blom cukup masak). peram lame2 , then bila dah terlebih masak, buang.. ataupun, busuk ckit lansung xnak mkn. padahal sikt je busuknya.. hurm..kalau lah darjat yang diukur, memang la payah nak hidup. kalau la rupa yang dicari, lupakanlah.. dah tua berkedut jugak.. kalau dah pilih seseorang tu, tanya betul2 hati tu. ikhlas ke? kalau tak ikhlas, jgn tunggu smpai bertahun baru nak ckp xde jodoh.. haish.. sian wei kat sebelah pihak tu.. kalau dia xcantik @ xensem, xsemestinya dia x boleh cipta bhagia.. kalau dia takde pangkat, x semestinya dia xmenyenangkan..



Manusia ni sebenarnya same je.. yang membezakan antara satu sama lain apa dia?? jawabla sendiri.. jap lagi kalau cik iz ckp, kata cik iz ni bajet bagus plak nak nasihat orang.. padahal cik iz sedar je cik iz ni bukan sape2 pon.. hihi bnyak lagi dosa cik iz nak kena hakis.. Anyway, manusia boleh berubah. jgn kata xboleh k.. bila kawan yg suka pakai bju sendat2 tetbe nak pakai blaus longgar, support..jgn kutuk2.. kalau ada kwn lelaki yang tetbe nak jadi kaki masjid, tetibe ni! jgn gelakkan, patut doakna dia istiqamah.. yang penting, jgn mulut kata ikhlas tapi hati dok mintak itu dan ini..



satu pepatah tntang ikhlas yg cik iz penah dengar :

" ikhlas itu umpama semut hitam di atas batu hitam di malam yang kelam"
kesimpulannya, ikhlas tu DIA je boleh nilai...



p/s : cik iz emo ke??? sowiiii...

sape nak nasihat cik iz terima k..

cayang korang yang singgah walaupun x tinggal tapak kaki :p !



~salam ukhwah ~

6 comments:

akUniA said...

salam..
AKU stuju dgn tjuk entry kmu..
AKU bukanlah insan y sempurna utk berkata..
tp itu la hakikat dunia masa kini...

LORD ZARA 札拉 said...

ku setuju dengan kamu sayang~

=]

CIK IZ'S said...

akunia :
adakalanya kita terpaksa buat org marah utk capai redha Allah..
:)
thanx singgah..

CIK IZ'S said...

zara :
mekasih zara :)

anak laut said...

salam....tq singgah anaklaut..:)

cik EPAL said...

yes..ikhlas tu hanya DIA yang boleh menilai :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin